Główna

Specials

Viewed products

Newsletter

Oryginalne garnki rzymskie

Nóż Meisterstück Windmühle do sera i salami

1701.400.02

New

Nóż Meisterstück Windmühle do sera i salami | Kod produktu: 1701,400,02

More details

130,00 zł

Add to wishlist

More info

Nóż Meisterstück Windmühle do sera i salami posiada podwyższony uchwyt co ułatwia cięcie twardych serów i kiełbas

Długość ostrza: 104 mm

Stal nierdzewna chromowo-molibdenowo-wanadowa błękitnie plistowana

Uchwyt: drewno wiśniowe

Nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej zwanej również stalą szlachetną. Swoją nierdzewność stal zawdzięcza niskiej zawartości wegla, dodatkom chromu (ok.14%), oraz pierwiastkom utwardzającym, do których należą molibden i wanad. Stal nierdzewną trudniej się ostrzy (niż stal węglową), ale za to po naostrzeniu dłużej utrzymuje swoją ostrość.

W dzisiejszych czasach technologicznego pośpiechu, któremu zawdzięczamy produkcję na masową skalę rzadko spotyka się produkt, który jest wytwarzany dokładnie tak samo jak przed stu laty.

Noże Windmühle należą do tego rodzaju, który produkowany jest ręcznie, oraz z tych samych materiałów jak przed laty. 

Dzięki pracochłonnemu procesowi ręcznego szlifowania, które określa się jako błękitne plistowanie, klingi noży posiadają delikatny odcień tęczowy. Krawędź tnąca ostrza posiada tzw. szlif cienki-szpiczasty. Noże produkowane maszynowo mają krótką, stożkową krawędź tnącą, która nigdy nie osiągnie takiej ostrości jak noże klasyczne Windmühle.

Reviews

Write a review

Write a review

30 other products in the same category: