

Nóż Meisterstück Windmühle do sera i salami posiada podwyższony uchwyt co ułatwia cięcie twardych serów i kiełbas
Długość ostrza: 104 mm
Stal nierdzewna chromowo-molibdenowo-wanadowa błękitnie plistowana
Uchwyt: drewno wiśniowe
Nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej zwanej również stalą szlachetną. Swoją nierdzewność stal zawdzięcza niskiej zawartości wegla, dodatkom chromu (ok.14%), oraz pierwiastkom utwardzającym, do których należą molibden i wanad. Stal nierdzewną trudniej się ostrzy (niż stal węglową), ale za to po naostrzeniu dłużej utrzymuje swoją ostrość.
W dzisiejszych czasach technologicznego pośpiechu, któremu zawdzięczamy produkcję na masową skalę rzadko spotyka się produkt, który jest wytwarzany dokładnie tak samo jak przed stu laty.
Noże Windmühle należą do tego rodzaju, który produkowany jest ręcznie, oraz z tych samych materiałów jak przed laty.
Dzięki pracochłonnemu procesowi ręcznego szlifowania, które określa się jako błękitne plistowanie, klingi noży posiadają delikatny odcień tęczowy. Krawędź tnąca ostrza posiada tzw. szlif cienki-szpiczasty. Noże produkowane maszynowo mają krótką, stożkową krawędź tnącą, która nigdy nie osiągnie takiej ostrości jak noże klasyczne Windmühle.
In the same category
- On sale!
- -zł10.00
- -zł10.00
Product Comments
Your review appreciation cannot be sent
Report comment
Report sent
Your report cannot be sent