Wiedza

Nie wiesz co wybrać? Nic prostszego! Wejdź tutaj i przeczytaj nasze porady

1738 obejrzeń

X50CrMoV15 jest martenzytyczną stalą nierdzewną, która znana jest także pod oznaczeniem 1.4116. Jest ona najczęsciej używana przez producentów noży i innych narzędzi tnących z powodu jej znakomitej odporności na korozję oraz własności użytkowych.

Stal ta jest używana także do produkcji "scyzoryków szwajcarskich" (Swiss Army Knives), ale jest ona najczęściej używana do produkcji noży kuchennych oraz precyzyjnych narzędzi tnących jak skalpele chirurgiczne.

Nadwrażliwość na nikiel: Co musisz wiedzieć o alergii na nikiel
1470 obejrzeń

Alergia na nikiel jest poważnym problemem zdrowotnym w nowoczesnych społeczeństwach.Ostatnie wyniki badań wskazują, że odczyn alergiczny na ten metal stwierdza się u około 13% populacji osób dorosłych i około 8% dzieci.Do czynników zwiększających ryzyko alergii na nikiel należą płeć żeńska oraz wczesna ekspozycja na nikiel np. poprzez noszenie kolczyków.

Najbardziej szkodliwymi związkami niklu są jego sole, natomiast nikiel metaliczny i tlenek niklu (obecny w cemencie) nie uczulają.Uczulenie na ten metal stwierdza się, u 8% dzieci, 10% nastolatków i u 13% dorosłych. Kobiety uczulają się 4 razy częściej.

W Europie 50-60 milionów ludzi jest uczulonych na nikiel (ok. 20% wszystkich kobiet i 6% wszystkich mężczyzn).Władze Unii Europejskiej uznały to zjawisko jako jeden z głównych problemów zdrowia społecznego.

Żródło: Prace poglądowe. Mechanizmy alergii na nikiel. Przegląd Lekarski 2007/64/7-8. Autorzy: Ewa CZARNOBILSKA, Krystyna OBTUŁOWICZ, Katarzyna WSOŁEK, Justyna PIĘTOWSKA, Radosław ŚPIEWAK

Jakie cechy powinien posiadać dobry nóż do kuchni?
3206 obejrzeń

Dobry nóż musi posiadać następujące cechy podstawowe:

  • być bardzo ostry,
  • pozostawać ostry przez długi czas,
  • gwarantować pewny uchwyt czyli dobrze leżeć w dłoni
  • być doskonale wyważony, aby zapewnić niemęczącą i bezpieczną pracę przez cały czas.

Jakie cechy powinny mieć dobre nożyczki do skórek?
2382 obejrzeń

Dobre nożyczki do skórek muszą cechować się następującymi właściwościami:

  • muszą być bardzo ostre - w celu odcinania najcieńszych warstw skóry,
  • muszą posiadać odpowiednio ostrą końcówkę - w tym wypadku chodzi o dotarcie do najmniejszych fragmentów skóry
  • ich ostrza muszą być odpowiednio wygięte w celu zapewnienia odpowiedniego odchylenia od paznokcia. Zapobiega to wbijaniu się ostrza w płytkę paznokcia.