

Güde Bricole di Venezia kuty nóż do szpikowania 10 cm
Kod produktu: V764-10
Güde Solingen
Niezbędne narzędzie przy szpikowaniu chudego mięsa i dziczyzny. Mocna klinga z ostrym czubkiem z łatwością przebija się przez mięso, tworząc w ten sposób przestrzeń do umieszczania słoniny. Uchwyty noży zostały wykonane z drewna pochodzącego ze 100-letnich dębowych weneckich słupów cumowniczych
Podstawowe parametry noża:
Co 100 lat wymieniane są w Wenecji dębowe słupy cumownicze. Kilka z nich zostało sprowadzonych do kuźni Franz Güde po to, aby swój urok drewna mogły wyrazić jako okładzina noża. Serię tworzą cztery podstawowe noże. Urok włoskiej metropolii został w ciekawy sposób przeniesiony do kuchni i tym sposobem może zaprezentować swoja wyjątkową okazałość.
Technologia kucia matrycowego pozwala na swobodę w tworzeniu designu noży. Od rękojeści do samego czubka noża można tworzyć dowolnie kształty, których wykonanie przy użyciu innych technologii nie byłoby możliwe. Idea wzornictwa wyrażona w serii Alpha jest możliwa wyłącznie dzięki procesowi matrycowego kucia. Godne podziwu staje się wyjaśnienie, dlaczego założona w 1901 roku kuźnia Güde pozostała wierna swoim tradycjom już cztery pokolenia.
Charakterystyczną cechą wielu serii wychodzących z kuźni Güde jest rozpoznawalna podwójna głowica. Jedna w postaci pogrubionej nasady, która znajduję się między ostrzem, a rękojeścią i stanowi wzmocnienie odkuwki, zapewnia balans noża, a co najważniejsze ochronę dla dłoni. Druga głowica osadzona na końcu uchwytu ma również na celu zbalansowanie noża i nadanie mu charakterystycznego wzmocnienia.